Wszystko, czego nie wiesz o lodówkach

0
109

Lodówka to jeden z takich sprzętów, który znajduje się praktycznie w każdym domu. Towarzyszy nam na co dzień i nie wyobrażamy sobie bez niej życia, ale raczej nie zastanawiamy się nad tym, jakie skrywa za sobą historie. A może być ich naprawdę sporo i to bardzo ciekawych. Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, co oprócz jedzenia można w nich przechowywać oraz jak radzono sobie z przechowywaniem żywności, kiedy nie było jeszcze lodówek.

Pierwsza lodówka w browarze?

Czy wiesz, że pierwszą chłodziarkę opracował Australijczyk James Harrison w 1862 roku? Co ciekawe, z zawodu był drukarzem, ale nie przeszkodziło mu to w wynalezieniu tego cennego sprzętu. Następnie opracował on instalację chłodzącą, która była wykorzystywana w browarze Bendigo w Australii, w stanie Wiktoria. Ten wynalazek pozwolił na swobodną produkcję piwa nawet w najgorętszych miesiącach.

Warto również wspomnieć o tym, że pierwsza lodówka, którą zaczęto stosować w warunkach domowych wprowadzona została do sprzedaży w 1913 roku i nazywała się DOMELRE, od słów Domestic Electric Refrigerator (Domowa Lodówka Elektryczna). Pojawiły się w Stanach Zjednoczonych oraz Niemczech. Natomiast chłodziarka z zamrażarką to wynalazek dopiero z 1939 roku.

W Polsce pierwszą lodówkę wyprodukowano we Wrocławiu w 1956 i nosił nazwę „Mewa”.

Efektywność lodówki zależy od ilości produktów wewnątrz

Im więcej produktów znajdzie się w lodówce, tym lepiej ona działa. Jest bardziej energooszczędna i znacznie lepiej spełnia wszystkie swoje funkcje. Dodatkowo, robiąc duże zakupy, nie musisz się martwić, że po krótkim czasie produkty zaczną się psuć. Dzięki najnowszym technologiom możesz być pewien, że na długi czas zachowają swoją świeżość. Sprawdź chociażby lodówki oferowane przez http://www.liebherr.aged.com.pl/, które wyposażone są w system BioFresh-Plus, wspomagający zachowywanie cennych wartości produktów na dłużej, czy też system przechowywania win w odpowiednim klimacie. Urządzenia firmy Liebherr są również wolne od szkodliwego czynnika chłodzącego HFC.

Lodówka – idealne środowisko dla kosmetyków

Trzymanie kosmetyków w lodówce pozwala dłużej cieszyć nimi i utrzymuje ich doskonale właściwości. Wiele z nich wprost powinno być przechowywanych w chłodzie. Wśród takich kosmetyków są na pewno kremy do twarzy, żele pod oczy, czy maseczki do twarzy. Nie dość, że dłużej pozostaną w dobrym stanie, to dodatkowo dadzą nam przyjemny efekt chłodzenia w trakcie użytkowania. Dobrze jest trzymać w lodówce również lakiery do paznokci. Dzięki temu nie zgęstnieją tak szybko. Szczególnie odpowiednie do tego będą lodówki z systemem NoFrost, który zapewnia profesjonalną jakość chłodzenia, a produkty nie ulegają przy tym oszronieniu.

Co było przed lodówkami?

Zanim zostały wynalezione lodówki, nasi przodkowie wykopywali ziemianki, które wzmacniali drewnem i wykładali słomą. Nie przepuszczały ona ciepła z zewnątrz, dzięki czemu nawet w bardzo ciepłe dni utrzymywała się tam temperatura ok. 0°C, co umożliwiało skuteczne przechowywanie żywności bez obawy o jego zepsucie.

Dzisiejsze lodówki znacznie różnią się od tych sprzed stu, a nawet sprzed dwudziestu lat. Wyposażone są w nowoczesne technologie, dzięki którym jedzenie dużo dłużej pozostaje świeże. Na http://www.liebherr.aged.com.pl/produkty/urzadzenia-domowe/ znajdziesz chłodziarki z technologią Home Dialog, Smart Frost, Bio Fresh i wiele więcej. Sprawdź sam już dziś!

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here